Salut recull que el 84% de les persones fumadores han rebut consells infermers

Stop Tabac
Stop Tabac
Comparteix
02.06.21

L’enquesta de Salut recull que el 84% de les persones fumadores que hi han participat han rebut, alguna vegada o de forma regular, el consell d’algun professional de la salut per deixar de fumar.

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya, l’any 2020 continuava fumant el 24,6% de la població de 15 anys i més (27,8% dels homes i 21,3% de les dones) i el 7,7% de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (5,6% dels homes no fumadors i 9,6% de les dones no fumadores). El consum de tabac és superior entre les persones menors de 65 anys i entre aquelles amb estudis secundaris. La prevalença del tabaquisme va mantenir una tendència continuada a disminuir en el període 1994-2017, i s’ha mantingut força estable a partir de 2018, de manera que el nombre de persones fumadores a Catalunya se situa al voltant de 1,5 milions.

Resultats de l’enquesta de la Setmana sense Fum

Amb motiu de la celebració de la XXII Setmana Sense Fum, s’ha portat a terme una enquesta amb l’objectiu de conèixer la informació, el comportament i les actituds en relació al tabac de la població de 15 anys en endavant.

A Catalunya, s’han obtingut un total de 2.244 respostes a l’enquesta de la Setmana Sense Fum. Un 22,4% de les persones que hi han participar eren fumadores, (21 % de les dones i 28% de les dones). Entre les persones fumadores, un 84% declaren haver rebut el consell d’algun professional de la salut per deixar de fumar alguna vegada o de forma regular.

El 89,2% de les persones que han participat a l’enquesta declaren que es veuen exposades al fum ambiental del tabac, principalment a terrasses de bars i restaurants (80,4%), espais oberts on se celebren concerts i altres esdeveniments (46,8%), cues per entrar a locals i establiments (40,6%), a la llar  (12,6%), el lloc de treball (7,0%) o el cotxe (3,9%).

El 70% de les persones enquestades percep un compliment insuficient de la prohibició de fumar a les terrasses dels establiments d’hostaleria dotades de sostre i més de dues parets o paraments laterals, on la normativa prohibeix fumar. Tot i això, el 68% de les persones no fumadores i el 20,9% de les fumadores pensen que hauria d’estar totalment prohibit fumar a les terrasses dels establiments d’hostaleria, i un altre  46,4% de no fumadores i 16,4% de fumadors que s’hauria de prohibir en aquells casos en que no hi hagi una distància mínima de 2 metres amb altres persones.

Més de la meitat de les persones enquestades pensen que el consum de tabac, en qualsevol de les seves formes, augmenta el risc de complicacions (hospitalització, ingrés a l’UCI o mort) en cas d’infecció pel virus que causa la COVID.

LLegir més

Notícies relacionades