Rebuig frontal del COIGI contra la decisió del Departament de Salut de permetre als tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) que administrin la vacuna contra la Covid-19

Posicionament COIGI
Posicionament COIGI
Comparteix
04.08.21

Les infermeres i infermers sostenen que els TCAI no són personal competent i amb capacitat professionalment per posar vacunes

Davant la decisió de la Direcció General de Professionals de la Salut, del Departament de Salut,  que permet als TCAI  administrar vacunes contra la covid-19, el Col·legi Oficial d’Infermeres/rs de Girona (COIGI) manifesta:

No hi ha dubte que la pandèmia de covid-19 no està controlada i que una de les mesures rellevants per fer-hi front és la vacunació.

Els professionals infermeres i infermers han demostrat des del primer moment el seu compromís i capacitat en l’administració de les vacunes, i han participat de forma incansable en el programa de vacunació, tant com a treballadors del sistema públic de salut com a voluntaris. Mai han faltat professionals d'infermeria disposades a fer aquesta tasca i gràcies a això quan s’ha disposat de vacunes el ritme de vacunació ha estat excel·lent. Si s'ha endarrerit el ritme de vacunació ha estat per la manca de disponibilitat dels injectables, no per la manca de personal.

Des del COIGI coincidim amb el departament de Salut en la necessitat d'accelerar el ritme de vacunacions per ajudar a controlar la pandèmia, però no estem d'acord en què, per aconseguir aquest objectiu, Salut capaciti i habiliti els TCAI per administrar la  vacuna.

-La Generalitat de Catalunya no té les competències NI PER CAPACITAR NI PER HABILITAR els TCAI per la realització d’unes tasques que no els corresponen.

-La realització de cures sanitàries aplicant tècniques bàsiques d’infermeria les poden realitzar els TCAI sota la supervisió de personal infermera/infermer, tal com diu el Departament de Salut en la seva nota informativa. Els TCAI poden col·laborar, però en cap cas tenen autonomia per realitzar cap acte SANITARI com la vacunació. L’habilitació i capacitació dels TCAI no agilitzaria el procés de vacunació, ja que les infermeres i infermers haurien de supervisar totes les inoculacions de vacuna.

-Els administrats i usuaris dels Serveis sanitaris tenen dret a exigir que les vacunes els siguin administrades per personal competent i capacitat professionalment per l’administració de les vacunes. Els TCAI no compleixen aquests requisits.

-Nombroses resolucions judicials han deixat clar que els TCAI no poden realitzar actes sanitaris com la vacunació de forma autònoma i que aquestes pràctiques són pròpies d’infermeria.

-Una bona planificació i gestió del sistema sanitari, i del personal d'infermeria disponible i voluntari permetrà amb plena seguretat portar a terme la vacunació de la població d’una forma ràpida i eficient amb el personal competent --infermeres i infermers--,  tal com s’ha fet fins ara, sempre i quan l’administració sanitària proveeixi dels mitjans necessaris.

-La direcció General de Professionals de la salut, que té entre les seves funcions establir i dirigir les polítiques en l'àmbit de la planificació de necessitats de professionals, orientant i avaluant la planificació operativa, amb coneixement de l'estructura dels recursos humans, de les condicions de treball i el seu impacte en resultats en l'àmbit del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, te l’obligació de garantir que les vacunes siguin administrades per personal competent, és a a dir, infermeres i infermers.

-EXIGIM, doncs, com a corporació de dret públic amb l'obligació de vetllar per la professió i els usuaris, que es retiri la proposta d’habilitar i capacitar els TCAI per l’administració de vacunes.

Notícies relacionades

El COIGI augmenta la quantia dels premis i les beques col·legials 2021

21.09.21

ULTIMS DIES PER PRESENTAR TREBALLS A LA JORNADA DE RECERCA   Amb l’objectiu d'incentivar i...

NOVA OFERTA DE PLACES EIR 2022: obert el termini de presentació del 13 al 27 de setembre

14.09.21

El BOE del dissabte 11 de setembre de 2021, ha publicat l’“Orden SND/948/2021, de 8 de...

Oferta formativa de l'Instituto de Formación Sanitaria (ISFOS) del Consejo General de Enfermería

13.09.21

A partir del 20 de setembre s'inicien els cursos universitaris de postgrau online certificats per...

Els Trifermed Awards reconeixen el 'Sanitari Anònim COVID-19

09.09.21

Els consells de col·legis catalans d'Infermeres i Infermers i de Metges recolliran el guardó en...

S'obra la compra d'entrades del festival Temporada Alta

03.09.21

Les col·legiades i els col·legiats del COIGI tenen la possibilitat de comprar entrades fins a un...