L'ICN trasllada els resultats de l'últim informe sobre salut mental de l'OMS, a la intervenció i expertesa de la Infermeria; alhora que denuncia desinversió crònica.
Menys del 2% dels pressupostos sanitaris es dediquen a la salut mental, mentres la malaltia consumeix un 4% del PIB mundial.
El Consell Internacional d'Infermeres dóna la benvinguda al nou 'Informe de salut mental mundial de l'Organització Mundial de la Salut (OMS): transformar la salut mental per a tothom' –World mental health report: transforming mental health for all– publicat aquest 17 de juny de 2022 i que posa de manifest l'escassetat de mà d'obra persistent com un dels principals reptes que impedeixen una acció eficaç en els programes de salut mental. Simplement, no hi ha prou professionals de la salut per satisfer la demanda en tot el procés de l'atenció que inclou la prevenció, la promoció, el tractament i la rehabilitació de la salut mental i el benestar.
Les infermeres són el grup professional més gran de proveïdores de serveis d'atenció de salut mental a tot el món i són responsables de la prestació i la coordinació de la majoria de les cures i serveis d'atenció al pacient. No obstant això, hi ha una escassetat important de mà d'obra a gairebé tots els països. El problema és més profund als països d'ingressos baixos i mitjans baixos: menys del 5% de totes les infermeres de salut mental es troben en aquestes àrees.
'World mental health report: transforming mental health for all' ©OMS, 2022
Foto © Infermera fa una visita d'exposició alimentària a una consulta de salut mental infantil © Ariadna Creus i Àngel García (Banc d'Imatges Infermeres)