Amb 42.851 nous casos diagnosticats el 2024, el de mama en dones i el de pròstata en dones són els tumors més comuns.
El CCIIC demana 'creativitat' per intensificar i diversificar els programes de prevenció del càncer, amb perspectiva salutogènica de tots els grups poblacionals i àmbits de la vida.
A Catalunya es van diagnosticar 42.581 nous casos de càncer, el 2024. Un 1,75% més que l'any anterior i amb els tumors de mama (5.439) en dones i els de pròstata (4.856), colorectal (4.305) i de pulmó (3.800) en homes, com a prevalents.
Tot i la duresa de les dades presentades coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer (4 de febrer), "hi ha lloc per l'esperança" explica Lluïsa Garcia, degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), en veure com creix la taxa de supervivència cinc anys després del diagnòstic, que augmenta un punt percentual respecte de 2023, situant-se en el 66,4% per a les dones i el 54,6% per als homes.
"Aquesta és una molt bona notícia, tenint en compte que el 2016, la taxa mitjana de supervivència de les persones amb càncer era aproximadament del 45%", puntualitza Garcia que atribueix aquest increment de 15 punts en només una dècada "als avenços en investigació biomèdica" per aplicar més i millors tractaments o "als cribratges poblacionals sistematitzats" que permeten el diagnòstic precoç i iniciar l'atenció en els estadis més incipients de la malaltia, entre altres.
Ara bé, la degana del CCIIC, considera que encara "tenim una assignatura pendent: la promoció de la salut basada en models salutogènics". Es refereix Lluïsa Garcia a "la visió, encara molt medicalitzada que es té del càncer i que impedeix avançar-se a la malaltia fora del perímetre del sistema de salut. D'una part hi ha els determinants de la salut, amb entorns i realitats socials, culturals i econòmiques que ens emmalalteixen i que, tal com denunciem les infermeres, cal abordar amb més celeritat i consens per part dels estats i els governs, a tots els nivells. De l'altra hi ha les addiccions i els hàbits no saludables que s'han instal·lat en la societat, a l’empara de missatges comercials atractius o les recomanacions de pseudo experts i influencers, amb especial seguiment per part dels grups de població jove i no tan jove com hom pugui pensar. Per contrarestar aquests factors, cal abocar recursos i promoure iniciatives creatives i prou poderoses i àmplies en el seu abast –a l'escola, als centres de treball, al metro– com per contrarestar l’impacte que tenen en la salut de les persones".
El sistema català de salut disposa d'unitats i una cartera de serveis especialitzats, en tots els nivells d'atenció, per a les persones amb càncer. Les infermeres i infermers que treballen en aquests equips multidisciplinaris dissenyen i desenvolupen plans de cura específics, amb la singularitat i la participació de la persona atesa i el seu entorn, com a referència.
Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres i Infermers de Catalunya