"Vacunar no és només punxar", la campanya per visibilitzar el lideratge de les infermeres al capdavant de la vacunació

Vacunar no és només punxar reuduït
Vacunar no és només punxar reuduït
Comparteix
17.01.22

La campanya, promocionada des del Consell, els quatre col·legis d'infermeres i infermers de Catalunya, i l'AIFICC té com objectiu visibilitzar el lideratge de les infermeres al capdavant 
de la vacunació. Amb més de 14.000.000 de dosis administrades en poc més d'un any, la Infermeria reivindica el seu paper cabdal i l'expertesa necessaris per fer front a l'alta complexitat que s'amaga darrere del procés d'immunització.

Immerses en plena sisena onada i tot just quan fa un any de l'inici de la campanya de vacunació contra la Covid-19, les infermeres i infermers continuen al peu del canó, liderant l'estratègia d'immunització massiva més gran de la història, alhora que global. Amb més de 14.000.000 de primeres, segones i terceres dosis administrades; la Infermeria reivindica el seu paper cabdal i l'expertesa de la professió com a garantia enfront de l'alta complexitat del procés de vacunació.

Amb l'objectiu de visibilitzar i donar a conèixer a la població aquesta competència professional, el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFIIC) i els quatre col·legis territorials (COIB, COIGI, COILL i CODITA) han llançat la campanya 'Vacunar no és només punxar'. La iniciativa preveu l'emissió d'espots publicitaris, entre els dies 17 i 27 de gener, durant els informatius ('Telenotícies' migdia, vespre i comarques) dels dos canals de la televisió pública catalana, TV3 i 3/24; en altres programes de màxima audiència com 'Els Matins', o 'Planta Baixa', tots dos a TV3; en les plataformes digitals de les sis entitats i altres mitjans de comunicació.

La campanya, a més d'informar, pretén empoderar les infermeres i infermers en la defensa de les seves atribucions i drets professionals en el camp de la vacunació que el dia d'avui són plenament visibles amb la pandèmia, però no noves. 

La Infermeria Familiar i Comunitària és la responsable de les campanyes d'immunització contra la grip, l'hepatitis o qualsevol altra malaltia infecciosa que es desenvolupa en el marc del Sistema de Salut. Una actuació que "no comença ni acaba amb la punxada", expliquen les infermeres.

La planificació, la logística d'infraestructures i materials, la coordinació de recursos, la manipulació i administració del vaccí o el registre, en són una petita part del procés liderat per la Infermeria que també participa en la identificació dels grups diana de població, avalua la idoneïtat del pacient davant d'un vaccí o un altre i fa el seguiment postvacunal. Un procés que es pot resumir en "la cura integral de la persona i que fa un salt qualitatiu quan traslladem l'actuació a la dimensió comunitària, com a estratègia de salut pública", explica Estrella Martínez, degana del Consell d'Infermeres.

En aquest sentit, cal destacar "el paper fonamental que han tingut les infermeres i infermers en la promoció i informació de la vacuna contra la Covid-19, una estratègia que s'ha resolt amb el suport massiu de la població i ha refermat els vincles entre les infermeres i la ciutadania. Aquesta corresponsabilitat ha estat el gran èxit de la pandèmia i ha de servir per millorar el model sanitari i retornar la persona al centre de les polítiques de salut", conclou la degana del Consell Català, Estrella Martínez.

VACUNAR ÉS MOLT MÉS QUE PUNXAR 

Notícies relacionades

Dia Internacional de la Infermera 2022: "Reivindica el que és essencial. Reconeix les infermeres"

11.05.22

Què passaria si com per art de màgia les infermeres desapareguessin? Com seria la nostra vida i...

Catalunya comptarà amb 600 places més d'accés al grau d'Infermeria per al curs 2022/23

22.04.22

La Vicepresidenta e.f. del COIGI, Sílvia Bardalet,  assisteix a la presentació que va fer el...

Acord de consens sobre les bases de desplegament i implantació de les especialitats Catalunya (MEIC)

01.04.22

El Consell d'Infermeres lidera el desplegament del Model d'Especialitats Infermeres de...

Les presidentes dels col·legis reclamen millores per a les infermeres, a la presidenta de la Comissió de Salut

01.04.22

Reunió amb Assumpció Laïlla per demanar el compromís institucional per al reconeixement...

Publicat el document marc d'actuació de les Infermeres de Cures Pal·liatives

01.03.22

Iniciativa del Consejo General de Enfermería (CGE) i l'Asociación Española de Enfermería en...

Els col·legis professionals de l'àmbit de la salut reclamen mantenir els fons estatals per la COVID-19

17.02.22

Comunicat dels col·legis professionals de l'àmbit de la salut de Catalunya sobre la necessitat de...