×

3a. Jornada de Recerca: passat, present i futur de la recerca infermera

Comparteix
01.12.23

Ahir, 30 de novembre del 2023, es va dur a terme la 3a jornada de recerca, organitzada per la Comissió de Recerca del Col·legi Oficial d’Infermeres/rs de Girona (COIGI),  a l’Auditori Josep Irla de Girona. Amb aquesta jornada anual, es va contribuir a la consecució de les línies estratègiques de la Comissió de Recerca del COIGI, que són: visibilitzar la recerca liderada per infermeres i infermers del territori; proporcionar recursos econòmics, atorgant la Beca de Recerca COIGI als/les col·legiats/des i impulsar la recerca infermera a través de les tecnologies de la informació i comunicació.

L'acta va començar amb la ponència inaugural a càrrec de la Dra. Montserrat Gea, professora de la Universitat de Lleida i Directora del Programa Interuniversitari de Doctorat en Cures Integrals i Serveis de Salut, que va oferir una visió del passat, present i futur de la recerca infermera, informant l'impacte dels resultats en el sistema de salut, així com dels motius i les polítiques per incrementar aquesta. A més a més, va encoratjar i apoderar a les infermeres i infermers de Girona que s'ha de pensar en gran, en dur presentar projectes multicèntrics, sol·licitar finançaments (intensificacions, FIS, etc.), i que és possible, perquè infermeria està capacitada.

L'esdeveniment va continuar amb la taula rodona titulada 'Panoràmica de la recerca', i la Sra. María Sánchez, infermera especialista en Familiar i Comunitària i Màster en Promoció de la Salut per la Universitat de Girona (UdG), va compartir el seu procés investigador fins a dia d'avui i la seva experiència amb Treball Final del Màster. La Sra. Karina Campoverde, doctoranda i infermera especialista en Salut Mental en CPB Clínica Llúria, va continuar oferint-nos un mapa de la investigació a través de l'especialització i ens va presentar el seu projecte de doctorat sobre la funcionalitat universal en persones diagnosticades d'esquizofrènia basat en la Classificació Internacional del Funcionament, de la Discapacitat i de la Salut. Finalment, la Dra. Azucena Justicia, coordinadora del Grup de Recerca en Cures Infermeres de l'Hospital del Mar Research Institut Barcelona, ens va aportar informació sobre possibles fons finançament per dur a terme la recerca.

Posteriorment, en la taula rodona titulada "Quina recerca estan duent a terme els/les infermers/res de Girona?" la Dra. Glòria Reig, professora del Departament d'Infermeria de la Universitat de Girona (UdG), va començar explicant l'evolució dels estudis d'infermeria en els darrers anys, incorporant crèdits específics de formació en recerca tant en el grau d'infermeria, com en els màsters oficials, així com amb l'aplicació de la recerca a través de l'elaboració del Treball Final de Grau com de Màster i també degut a l'accés als programes de doctorat que tenen els/les infermers/es. D'altra banda, també ens va aportar informació sobre els grups de recerca del Departament d'Infermeria de la UdG. El Sr. Miquel Merchar, infermer de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosis Múltiple Territorial de Girona (UNIEMTG) a l'Institut d'Assistència Sanitària, a través del seu testimoni ens va aportar un perfil d'infermeria diferent, la recerca no acadèmica. Posteriorment, la Sra. Marina González, infermera referent de la Unitat de Recerca Infermera de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, ens va explicar en què consistia la unitat de recerca infermera, quines eren les principals línies de suport per als investigadors/res de la institució i els primers resultats després de dos anys del seu inici. Finalment, la Dra. Mar Serrat ens va exposar el seu camí científic fins avui dia enfocat en la HTA, un tema molt rellevant infermeria.

Abans de procedir a fer la cloenda de la jornada, es va fer l’entrega de la ‘Beca de Recerca COIGI 2023’, destacant que en aquesta edició es van rebre sis projectes de recerca de gran qualitat científica.  Es va atorgar la Beca de Recerca Coigi 2023 a la Sra. Inés Gerez Acevedo, com autora principal pel treball titulat "La terapia de electro estimulacion muscular como método profilactico para reducir las trombosis relacionadas con los catéteres PIIC en pacientes con hospitalizacion de unidades de críticos. Ensayo clínico aletorizado" amb una dotació econòmica de 3000 €.

La Dra. Miriam Broncano, vocal 1a de la Junta de Govern del COIGI i coordinadora de la Comissió de Recerca del COIGI, va concloure la jornada recordant que la recerca infermera és un dels indicadors més importants del desenvolupament de la professió.  A més, va animar als col·legials i col·legiades que aportin idees, suggeriments de millora en relació amb la jornada de recerca, la formació, els recursos econòmics, etc., atès que el COIGI està obert a tothom.

Us esperem a la 4a edició de la Jornada de Recerca.

 

Notícies relacionades