×

Les infermeres lideren la campanya de vacunació que preveu administrar 1.800.000 dosis contra la grip i la covid-19

Comparteix
15.10.24

El CCIIC, els col·legis i l'AIFiCC visibilitzen la importància i complexitat de l'estratègia vacunal amb la campanya "Vacunar no és només punxar"

Vacunar el 75% de les persones de 60 o més anys; el 75% del personal sanitari i sociosanitari, persones cuidadores i altres professionals prestadors de serveis; i el 60% de les dones embarassades. Aquests són alguns dels objectius de la Campanya de Vacunació de Tardor 2024-25, de grip i de covid-19 que lideren les infermeres catalanes.

"Els percentatges donen una idea de la magnitud de la campanya que tenim en curs. D'un costat, planificar i organitzar l'estratègia vacunal, alhora que administrar gairebé 1.800,000 dosis arreu del territori i en un període de poc més de 3 mesos. De l'altre, fer-ho amb la complicitat dels ciutadans i ciutadanes, implicant-los en l'estratègia per augmentar les cobertures vacunals en tots els grups poblacionals.", explica Lluïsa Garcia, degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). Una complexitat que el CCIIC, els col·legis professionals d'infermeres (COIB, COIGI, COILL i CODITA) i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) fan palesa amb la campanya "Vacunar no és només punxar".

Amb aquestes premisses, aquest dilluns s'inicia la segona fase de la campanya endegada, en primera instància, el 23 de setembre amb les persones que viuen en residències, les persones de 80 anys o més, les dones embarassades i aquelles persones que reben atenció domiciliària, com a grups diana prioritaris.

Ara, és el torn de la resta de persones incloses en les recomanacions com són les persones de 60 anys i més, les persones amb risc identificat o les persones amb immunosupressió. També s'inicia la vacunació conjunta de les i els professionals sanitaris, així com la del personal d'altres serveis essencials i crítics, que puguin esdevenir vector de contagi.

A més i tal com ja es va fer la campanya anterior, es recomana la vacunació contra la grip (únicament) de les persones fumadores i dels infants d'entre 6 i 59 mesos d'edat. Cal tenir en compte que "la grip infecta 1 de cada 5 nens no vacunats" sent els infants menors de 5 anys els "més vulnerables a la infecció i poden tenir conseqüències greus com ara pneumònies i infeccions de l'oïda; vacunar aquests infants no només protegeix la seva salut, sinó que redueix la propagació del virus a altres membres de la família i a la comunitat, com avis, àvies i altres persones amb més risc" expliquen fonts del Departament.

Pel que fa a la vacunació contra la covid-19, en concret, d'acord amb la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra exclusivament en persones d'alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables.

LES VACUNES

Seguint les recomanacions que realitza l'OMS, per a la vacunació de la ciutadania contra la grip es disposa de vacunes tetravalents, i trivalents per a la població infantil de 24 a 59 mesos. Pel que fa a les vacunes contra la COVID-19, seran monovalents adaptades per fer front a la variant JN.1 principalment.

Per a aquesta campanya de vacunació s'han adquirit un total d'1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen 53.000 dosis addicionals respecte a la campanya de vacunació de 2023-2024 (1.715.000) i 163.200 dosis més que per a la campanya de 2022-2023 (1.604.800).

Com a novetat, per a aquesta temporada, s'incorporen dosis de vacuna atenuada intranasal per als infants d'entre 24 i 59 mesos (segons la fitxa tècnica del producte, aquests no es pot administrar en infants menors de 24 mesos).

Cal destacar que el període prioritari de la vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre. Tot i això, i com altres anys, les vacunes contra la grip i la covid-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional, és a dir, fins a finals de març de 2025.

PUNTS DE VACUNACIÓ

La població que viu a residències de persones grans o altres institucions ja estan rebent l'administració de les vacunes en el centre residencial, i seran les infermeres qui s'hi desplaçaran per posar-les. Per a la resta de població i com cada any, les vacunes s'administren principalment als centres d'atenció primària (CAP), sempre amb cita prèvia.

A més dels CAP habilitats per a la vacunació contra la grip i la covid-19 s'habilitarà a cada regió sanitària, com a mínim, un punt de vacunació poblacional per facilitar als ciutadans, encara més, l'accessibilitat. En aquest sentit, la ciutadania podrà escollir entre vacunar-se en el seu CAP de referència o, per contra, en el punt de vacunació poblacional de la seva regió sanitària. Aquests punts de vacunació poblacional oferiran, també, la possibilitat de vacunar-se sense cita prèvia per facilitar l'accés a la vacunació.

La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita prèvia. Per tal de demanar dia i hora per a les vacunes cal sol·licitar-ho a través de La Meva Salut, preferentment, a l'apartat de 'Cites', clicant a 'Cites i consultes d'atenció primària' i triant l'opció 'Vacunació'. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cat/ o bé acudint directament al CAP.

La citació per la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals que per sol·licitar la vacunació als CAP i també disposaran d'uns horaris sense cita que es podran consultar al web canalsalut.gencat.cat/.

Una altra de les novetats d'aquest any és que, a partir del 28 d'octubre, la xarxa d'oficines de farmàcia comunitàries participarà activament en la campanya, facilitant la informació i promovent la vacunació i derivació al servei de cites de les persones de més de 60 anys.

CAMPANYES DEL DEPARTAMENT DE SALUT

CIUTADANIA: "Propaguem la vacuna. Vacuna't. Passa-ho"

Amb el lema "Propaguem la vacuna. Vacuna't. Passa-ho", Salut endega una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania "apel·lant a la responsabilitat individual de vacunar-nos, per tenir cura de nosaltres mateixos i del nostre entorn. Alhora, la campanya pretén que aquesta responsabilitat s'escampi al màxim, fent una crida a la responsabilitat col·lectiva per prevenir la transmissió i protegir-nos d'ambdós virus".

PERSONAL SANITARI: "V de Vacuna't"

A més, de cara a incentivar la vacunació en el personal sanitari, Salut llençarà la campanya "V de Vacuna't", una campanya originària de l'Institut Català de la Salut (ICS) que, un any més, s'estén a la resta de proveïdors i professionals del sistema públic de salut de Catalunya. Per participar-hi, els professionals s'han de fer una fotografia en el moment de la vacunació i penjar-la a xarxes amb l'etiqueta #vdevacunat. El concurs, previsiblement, tindrà lloc durant el mes de novembre i entre els participants se sortejaran 3 lots per a 4 persones cadascun per anar en tren fins al Monistrol, cremallera i funicular.

Font © Departament de Salut

Enllaços Campanya VACUNAR NO ÉS NOMÉS PUNXAR ©2022, CCIIC - AIFICC 

80s https://youtu.be/tob9r6U5i48?si=oiv0Cljvgi3taNIl

30s https://youtu.be/ATnhn3l1110?si=HVw4zA8VQpAEwWCC

Descàrrega dels vídeos https://wetransfer.com/downloads/30c4468a6d9a2d31c3ddac9b2277857820241014083010/189da9307c01a68a90fa2dc8b0df016d20241014083037/712f0d

Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres/rs de Catalunya

 

Notícies relacionades

El Consejo presenta una guia gratuïta amb informació clau i rellevant sobre els principis generals de la vacunació

26.01.24

La guia editada pel Consell General d'Infermeria -a través del seu Institut de Recerca, amb la...