×

Salut publica la Guia d’atenció al dol perinatal i la mort neonatal

Comparteix
21.10.24

• Les pèrdues gestacionals són un problema de salut molt freqüent que afecta una de cada quatre dones en el primer trimestre de gestació.

• La mortalitat neonatal suposa el 40% de les defuncions en edat pediàtrica.

El Departament de Salut ha publicat la "Guia d’atenció al dol perinatal i la mort neonatal", editada en el marc del "Pla de salut afectiva, sexual i reproductiva" i adreçada als professionals de la salut que donen atenció a dones i persones amb capacitat gestant i els seus entorn propers, en situació de dol perinatal derivat,  bé d’una pèrdua gestacional intrauterina o d’una pèrdua neonatal, o bé que afronten una resolució administrativa de desemparament i retenció hospitalària que comporti la separació de la criatura de la mare i la família, en qualsevol àmbit d’atenció o nivell assistencial.

"Les pèrdues gestacionals són un problema de salut molt freqüent" –expliquen fonts del Departament– "que afecta una de cada deu dones al llarg de la seva vida, i una de cada quatre dones si es té en compte el primer trimestre de gestació". D’altra banda, la mortalitat neonatal, entesa com la dels nadons morts en els primers 28 dies de vida, suposa aproximadament el 40% de les defuncions en edat pediàtrica. Els professionals sanitaris que atenen dia a dia aquestes dones a Catalunya són sovint professionals formats per al naixement de nadons, però no específicament per a la pèrdua ni per al dol.

Aspectes clau

En aquest sentit, la Guia posa de manifest la necessitat de disposar de professionals formats i referents en dol perinatal en cada institució, que puguin abordar, informar i empoderar la mare gestant i la seva parella i que puguin aplicar, també, un pla de part consensuat amb la dona i la parella en aquests tipus de naixements/pèrdues. La finalitat és assegurar la possibilitat que tinguin el comiat desitjat del seu fill/a i la creació de records, per obtenir-los en aquell moment o posteriorment.

Un altre aspecte rellevant és el fet d’afavorir el dol dels pares i el seu entorn amb la millora del tracte i suport del personal sanitari, reduint la prevalença de trastorns derivats de dols crònics i patològics.

I finalment, el document serveix per a sensibilitzar els professionals sanitaris sobre la transcendència de la mort gestacional i neonatal a la vida de la dona i la seva família, i sobre la possible repercussió negativa en el dol de les famílies si el tracte rebut i percebut no és l’adequat.

En l’elaboració d’aquesta guia han participat professionals sanitaris amb reconeguda expertesa i entitats associatives vinculades i sensibilitzades amb el tema. Des del Servei Català de la Salut s’està formant a professionals sobre l’atenció en situacions de pèrdua gestacional, i la Guia d’atenció al dol perinatal i la mort neonatal aporta un model genèric de pla de naixement/comiat en cas de pèrdua gestacional per adaptar a la realitat de cada centre o institució, i un altre model de pla de naixement/comiat en cas de cures pal·liatives neonatals.

Guia d’atenció al dol perinatal i la mort neonatal

Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres i Infermers de Girona

 

Notícies relacionades