Lluïsa Garcia: "La mutilació genital femenina també ens interpel·la des de la nostra realitat, a Catalunya"

Comparteix
21.11.24

Acte de la Intercol·legial, en el marc de la commemoració del Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones.

Lluïsa Garcia, degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC); i Mercedes Guerrero, vicepresidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB); van obrir l'acte que la Comissió de Dones i Igualtat de l'Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya va organitzar a la seu del COIB, el passat 19 de novembre, en el marc de la commemoració del Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones (25 de novembre).

Amb la “Mutilació genital femenina. Estat actual a Catalunya” al punt de mira, Garcia va iniciar la seva intervenció dient que aquesta pràctica "vulnera els drets fonamentals, la integritat i la dignitat de les persones i, per això, és responsabilitat de totes i tots, abordar-la des de la sensibilització, la prevenció i l'acció comunitària". La degana del CCIIC va encoratjar les infermeres i resta de professionals assistents a "reflexionar sobre com podem contribuir, des de les nostres posicions, a erradicar-la completament", posant l'accent al fet que la mutilació genital femenina (MGF) és una realitat que "també ens interpel·la des de la nostra realitat, a Catalunya".

Tot seguit, va tenir lloc la taula rodona moderada per la periodista Jéssica del Moral i que va abordar la MGF des de diverses perspectives. Marina Gallés Clarà –advocada i membre de la permanent de la Comissió de Dones Advocades de la Intercol·legial– va inaugurar la roda d'intervencions amb una introducció al "Marc Jurídic Regulador de la Mutilació Genital Femenina". A continuació van intervenir les infermeres Aina Mangas Llompart –infermera experta en salut pública, antropòloga i vicepresidenta de l'ONG Wassu Gambia Kafo– que va oferir una mirada global de "La Mutilació Genital Femenina a Catalunya, Espanya i Gàmbia. Observatori Transnacional de la MGF Catalunya-Gàmbia. Wassu Gambia Kafo, ONG"; i Oumou Balde Boiro –infermera a l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, integradora social i membre de l'Associació Jokkere Endam– que va exposar les accions dutes a terme per erradicar les violències de gènere contra les dones migrants, com ara la mutilació genital femenina o els matrimonis forçats. També, Aissatou Diallo –fundadora i presidenta de l'Asociación Humanitaria Contra la Ablación de la Mujer Africana (AHCAMA)– va explicar les línies d'acció de l'entitat.

 L'acte va cloure amb la intervenció de Maria Cinta Pastor Redondo, experta en Feminismes de la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial. 

 

Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres i Infermers de Catalunya

 

Notícies relacionades

El Consell d'infermeres demana recursos per erradicar l'ablació a Catalunya

06.02.24

El CCIIC destaca el paper cabdal de les llevadores i les infermeres de tots els àmbits per...