El Ministerio de Sanidad ha fet una enquesta a més de 55.000 infermeres. D'aquestes, el 22,3% té una especialització, encara que únicament el 34,5% exerceix a la seva àrea d'especialitat.
El 39,4% de les professionals enquestades pensa deixar la Infermeria la propera dècada. D'aquestes, un 16,9% preveu fer-ho els pròxims 2 anys, un 9,3% i un 9,4% ho faran en un termini de 5 i 10 anys, respectivament.
El 67,7% de les infermeres que treballen en centres assistencials a Espanya diuen que han presenciat o experimentat incidents relacionats amb l'atenció sanitària almenys un cop per setmana al lloc de treball.
Tot i que el nombre d'infermeres multiplica per 5,9 el nombre d'homes a la professió, el percentatge d'homes que ocupen llocs de gestió (4,8%) supera el de les dones (3,4%).
El Ministerio de Sanidad ha presentat avui els resultats de l'enquesta feta el passat 2024, a més de 55.000 infermeres per obtenir una visió global de la situació de la professió i identificar àrees de millora que beneficiïn tant les infermeres com les persones ateses.
Formació i especialització
El 63,3% de les infermeres enquestades han obtingut el títol de Grau en Infermeria, mentre que el 36,7% són diplomades (DUI); a més, un 34,9% té almenys un màster i un 22,3% té formació d'especialista. Tot i l'alta qualificació, però, només el 9,5% van reportar estar "treballant com a especialista/treballa amb contracte d'especialista".
L'enquesta també desvetlla que el 59,5% de les infermeres han fet un Màster i que l'1,9% ha assolit el grau de Doctora.
Característiques laborals
La majoria de les infermeres enquestades (75,6%) es dediquen a la infermeria generalista, mentre que un percentatge significativament menor (9,5%) treballa com a especialista.
Pel que fa als rols de gestió, només un 3,6% de les infermeres ocupen aquests llocs. Una dada rellevant és que, malgrat que el nombre d'infermeres multiplica per 5,9 el d'homes a la professió, el percentatge d'homes que ocupen llocs de gestió (4,8%) supera el de les dones (3,4 %).
En el moment de fer l'enquesta, el 66,23% de les infermeres que treballaven com a generalistes tenien un contracte fix o interí i el 33,77% tenien un contracte temporal. En el cas de les especialistes, els contractes temporals van ser menors: un 22,32%.
D'altra banda, i si ens centrem en el 22,3% d'infermeres que van estudiar l'especialitat només el 34,5% estan treballant com a especialistes, encara que aquests percentatges varien en funció de l'especialitat: les llevadores es troben treballant com a especialistes en un 77,6% i salut mental un 48,3% mentre que, per exemple, les infermeres especialistes en familiar i comunitària ho fan un 17,7% i les de geriatria un 13,9%.
Necessitat d'infermeres especialistes
El 91,6% de les infermeres enquestades percep actualment un dèficit de professionals d'infermeria a Espanya, especialment en àrees especialitzades com a geriatria, familiar i comunitària, i salut mental. El 77% considera que la demanda d'infermeres augmentarà en els pròxims 15 anys, amb una necessitat creixent d'especialitats a geriatria, salut mental i familiar i comunitària. Les infermeres especialistes (77,9%) són les que més perceben aquesta demanda futura creixent.
Intenció d'abandó
L'enquesta revela que el 39,4% de les infermeres espanyoles planeja abandonar la professió en els pròxims 10 anys. D'aquestes, un 16,9% té previst fer-ho en els 2 anys més immediats, un 3,8% en 3 anys, un 9,3% en 5 anys i un 9,4% en 10 anys. El 92,7% de les infermeres que planeja abandonar la professió assenyala motius professionals com la principal causa, mentre que un 62,4% indica problemes de salut o factors emocionals.
Qualitat i seguretat del pacient
Més de la meitat de les infermeres enquestades (55,2%) considera que no hi ha prou personal al seu lloc de treball per garantir la qualitat de les cures. De fet, el 64,3% assenyala que la manca de personal d'infermeria dificulta la provisió de cures de qualitat. A més, el 67,7% reporta haver presenciat incidents relacionats amb l'atenció sanitària, com a mínim, una vegada a la setmana.
Un altre aspecte rellevant és que, en general, les infermeres més joves i les que treballen en institucions sociosanitàries tendeixen a fer una valoració més negativa d'aquests indicadors.
D'altra banda, el 59,5% de les infermeres va haver de deixar de fer activitats de cura infermera per manca de temps.
Prioritats de les infermeres
Les infermeres espanyoles han definit com a prioritats per al futur de la professió el desenvolupament d'un model de competències amb un itinerari formatiu homogeni a tot el Sistema Nacional de Salud (71,4%) i l'establiment d'un model d'Infermeria de Pràctica Avançada ( 69,3%).
A més, consideren important: promoure la pràctica clínica basada en l'evidència (57,5%), millorar el seu lideratge (57%), incloure les infermeres com a professionals prescriptores (55,9%), reclassificar les places d'infermeria dins de la funció pública i l'aprovació del nou Estatut Marc (49,3%), definir i valorar la factibilitat d'establir un model de cures basat en les necessitats dels pacients (38,9%), fer canvis a la Llei d'Ordenació Professional que permetin el complet desenvolupament de la professió: 33.7%, millorar els sistemes de selecció i contractació emprant criteris homogenis i que tinguin en compte l'experiència laboral així com la formació postgrau/continuada (28,2%), crear places d'infermeres especialistes d'acord amb la seva titulació i augmentar-ne el nombre a mesura que més infermeres es vagin formant (25.1%), així com una carrera professional que comporti canvis en la remuneració: 14,7%.
L'enquesta s'ha realitzat amb la col·laboració de la Unidad de Investigación en Cuidados y Servicios de Salud del ISCIII (Investén-ISCIII), que coordina Teresa Moreno Casbas; i ha tingut el suport en la difusió del Consejo General de Enfermería (CGE) i dels col·legis professionals territorials, com ara el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), COIB, COIGI, COILL i CODITA.
PDF Situacion laboral y necesidades infermeres © Ministerio de Sanidad, diciembre 2024
Font © Ministerio de Sanidad