Reunió amb la consellera Olga Pané i directius del CatSalut i l'ICS

Comparteix
19.05.25

La reunió d'ahir, 15 de maig, de les corporacions amb la consellera de Salut –Olga Pané– "ens ha permès exposar, en primera persona, les demandes i propostes que les infermeres tenim per a la reforma i resiliència de la professió i del sistema de salut". Així s'expressava a la sortida, la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) –Lluïsa Garcia– que encapçalava una delegació formada per representants dels quatre col·legis: Mercè Porté, presidenta del COILL; Yolanda Garza, vicedegana del CCIIC i consellera del COIB; Gerard Mora, secretari del CODITA; i la mateixa Garcia, que és també presidenta del COIGI.

La trobada va ser distesa i es van poder tractar temes d'actualitat, alhora que reivindicacions històriques, com ara la reforma de l'Estatut Marc i la reclassificació al nivell A1, mesura imprescindible per promocionar les infermeres en llocs de lideratge i en la presa de decisions; o l'activació de la categoria professional de les infermeres especialistes.

Per part del departament, a més de la consellera, hi van assistir Pilar Otermin, sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut); Narcís Pérez, secretari general del Departament de Salut; Josep Pomar, gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS); i Jordi Vilana, director general de Professionals de la Salut. Amb els quals es va dirimir sobre la retenció i fidelització de les dotacions, "quelcom que exigeix garantir l'estabilitat contractual de les infermeres" –va explicar la degana– o, entre altres mesures a adoptar, l'estudi de les notes de tall de les universitats catalanes i "com afecta l'admissió i la procedència de l'estudiant, per avaluar quantes d'aquestes infermeres acabaran treballant a Catalunya".

Un altre dels punts clau de la sessió de treball va ser el de les barreres a la Prescripció Infermera i l'oposició a l'exercici "d'una competència infermera, acreditada per formació i pel marc legal"; així com aspectes relacionats amb l'avantprojecte de Llei dels medicaments i productes sanitaris o les guies d'indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica.

També hi va haver temps per abordar el model d'Infermeria de Pràctica Avançada (IPA) a Catalunya i el sistema de diplomes d'acreditació.

En acabar, el Consell i els col·legis van sol·licitar a la consellera "la reactivació del Consell de la Professió Infermera, un òrgan essencial per a la transformació del sistema de salut".

 

Notícies relacionades

La justícia denega per segona vegada les mesures cautelars contra l'acord professional de sedacions de les infermeres catalanes, proposades pels metges

14.04.25

  Els jutjats contenciosos administratius números 12 i 15 de Barcelona coincideixen a denegar...

El CCIIC s’oposa a que la Gerència de Cures Infermeres surti del CatSalut

31.03.25

El Consell i els col·legis d’infermeres i infermers reclamen “la posició estratègica (de la...

El CCIIC trasllada a Salut la manca d'infermeres especialistes per atendre la salut mental a Catalunya

21.03.25

Reunió de la Comissió de Salut Mental, que encapçala Miriam Broncano, vocal 1a. del COIGI, amb...

Igualtat: el deute del sistema de salut amb les dones professionals i usuàries

08.03.25

  El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) s’adhereix a la...

Les infermeres han de ser agents clau en la governança de la nova Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya

06.02.25

Un representant del Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya (CCIIC), compareix en seu...