×

Núria Cuxart, primera infermera catalana doctora honoris causa

Comparteix
04.07.25

• L’exdegana del CCIIC ha estat investida aquest dijous 3 de juliol per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

• Núria Cuxart reivindica el potencial transformador de la cura per construir una societat més justa, democràtica i solidària.

La infermeria està d’enhorabona i suma una altra doctora honoris causa. En aquesta ocasió és Núria Cuxart Ainaud qui ha estat investida avui per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), esdevenint la primera infermera catalana que rep la màxima distinció acadèmica.

La dra. h. c. Núria Cuxart –que fou degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) entre els anys 2015-2020– ha iniciat el seu discurs amb un extens agraïment per rebre aquesta distinció, que coincideix amb el 50è aniversari de la creació dels estudis d’infermeria a Vic. Cuxart ha subratllat la importància del reconeixement col·lectiu, destacant que “una professió que honora els seus professionals és una professió que confia en si mateixa”, i ha recordat com ella es va endinsar en la pràctica infermera. “En prendre consciència que no es pot tenir cura de la salut d’una persona sense tenir cura de la persona, se’m va despertar un profund desig de cura”, ha manifestat.

Cuxart ha reivindicat el valor de la cura com a eix central de la professió infermera, un valor que considera essencial i transformador tant des del punt de vista individual com social, i ha defensat que tenir cura “és aixecar els ponts necessaris entre dos mons aparentment llunyans, el del qui té cura i el de qui és cuidat”. Per a ella, cuidar no només és acció, sinó també una manera de mirar i entendre el món. En aquest sentit, l’homenatjada ha denunciat les limitacions del sistema sanitari actual, subratllant que “encara avui la cura no és un element essencial i prioritari de les polítiques institucionals i quan la cura és possible, ho és gràcies a l’esforç personal, de vegades individual, d’un professional”.

Finalment, Cuxart ha apel·lat a una revolució de la cura, destacant el seu potencial transformador per construir una societat més justa, democràtica i solidària. Ha assegurat que “tenir cura és una revolució, perquè capacita les persones per prendre decisions, perquè parla de salut tant com de malaltia i perquè posa contra les cordes la priorització actual dels objectius i dels recursos destinats a l’atenció a la salut”. I ha acabat convidant a compartir vincles: “Activem consciències de manera que ningú no oblidi que la cura no pot ser mai negada. No perdem cap oportunitat, per petita que sigui, de reivindicar el dret de les persones a ser cuidades”.

Cuxart ha estat acompanyada per representants de les corporacions professionals com Lluîsa Garcia, actual degana del CCIIC; Borja Manzanares, president del COIB; Esther Rubinat, vocal  del COILL; Montserrat Gea, assessora del Comité de Cuidados de la Salud del Ministerio de Sanidad i exdirectora de Professionals de la Salut; així com nombroses referents de la infermeria. La cerimònia ha estat presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany; i la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata.

Motor i guia per a la professió

La investidura de Núria Cuxart com a nova doctora honoris causa va ser una proposta sorgida de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) de la UVic-UCC, per la seva rellevant contribució a donar visibilitat a la professió d’infermera. Anna Bonafont, professora emèrita de la FCSB i exdirectora de l’antiga Escola d’Infermeria, ha apadrinat Cuxart, de la qual ha destacat “una implicació profunda en el moviment reformador de la infermeria en el nostre país, des de finals del període franquista fins a l’actualitat”. “La seva feina —ha dit Bonafont—, ha estat centrada a enfortir la infermeria, defensar els drets de les persones a rebre una atenció de qualitat en salut i assistència social, i participar activament en la construcció i millora del sistema sanitari”. Bonafont ha ressaltat, compartint els ideals de l’homenatjada, que “el futur de la infermeria ha d’orientar-se cap a un model que prioritzi la qualitat de l’atenció centrada en la persona”.  

Per la seva part, Núria Gorchs, doctora en l’àmbit de l’Educació en Ciències de la Salut i professora de la FCSB, ha estat l’encarregada de fer la laudatio de Núria Cuxart. Gorchs ha subratllat que és el primer doctorat honoris causa auna infermera catalana atorgat per una universitat catalana i que es concedeix en un moment “vital per al reconeixement de la infermera i de la cura com a coneixement amb ple dret dins l’àmbit universitari i acadèmic”. Per a Gorchs, la trajectòria de Cuxart es defineix pel seu “tenir cura per la cura”, un compromís que ha guiat una vida professional dedicada a enfortir la disciplina infermera, obrint nous espais de reflexió, fomentant l’ús del llenguatge professional en català i liderant iniciatives com el Diccionari d’Infermeria o la redacció del Codi ètic de les infermeres i infermers de Catalunya.

Gorchs ha dit que al llarg de més de quaranta anys de carrera, Núria Cuxart ha estat motor i guia per a la professió, apostant per la docència i la recerca, la gestió i la política sanitària. Ha participat en processos legislatius clau i ha estat reconeguda amb premis com el Josep Trueta a la trajectòria professional. En el transcurs de la laudatio, Gorchs ha recordat que per a Cuxart “tenir cura és cuidar amb sentit, amb presència i amb cor”, una visió que ha inspirat la seva tasca i que s’ha materialitzat també en iniciatives com els Espais de Deliberació Compartida del Col·lectiu Minerva. Defensora de la necessitat d’una transformació radical en la formació d’infermeres i comparada amb figures com Patrícia Benner, Gorchs ha manifestat que amb la investidura de Cuxart la Universitat no només homenatja una trajectòria exemplar, sinó que reafirma el compromís de la infermeria amb una societat més ètica, democràtica i solidària.

Medalla i obra original de Laia Solé

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha expressat en nom de la Universitat que la nova doctora honoris causa “és un exemple de tota la progressió acadèmica i professional de les infermeres en els darrers setanta anys”, i ha subratllat la contribució de Cuxart a fer de la infermeria una disciplina acadèmica de ple reconeixement. La seva tasca, ha comentat Baños, ha abastat l’assistència clínica, la docència universitària, la recerca, la normalització terminològica i l’aplicació de l’ètica de la cura. Com a màxima autoritat acadèmica, el rector ha imposat a Cuxart la medalla que la distingeix com a doctora honoris causa, obra de l’escultor Emili Armengol. També se l’ha obsequiat amb una obra original de l’artista Laia Solé: el símbol de la “N”, la caplletra d’aquest doctorat.  

Josep Arimany ha felicitat l’homenatjada i ha manifestat que “en honorar la doctora Cuxart no només reconeixem els seus mèrits personals sinó que també dignifiquem el conjunt de la professió infermera, entesa com una ciència, una vocació i un compromís amb les persones”. Segons Arimany, l’acte d’avui és, alhora, un reconeixement a la història de la formació sanitària a la ciutat de Vic, on el 1974 es va fundar l’escola Femenina d’Ajudants Tècnics Sanitaris (ATS) d’Osona.

Per la seva banda, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata, ha encetat l’acte llegint els acords del Consell de Govern de la UVic-UCC i del Patronat de la FUBalmes de nomenament com a doctora honoris causa de Núria Cuxart.  

En el transcurs de la cerimònia, un grup coral ha interpretat diverses peces musicals i s’ha conclòs l’acte amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus igitur.

Vídeo de l’acte

https://youtu.be/9xydYzYPGwk?si=9iFRsQybusmqTTFM

Llibret

https://repositori.uvic-ucc.cat/bitstream/handle/10854/180280/dhc_a2025_actinv_nuria_cuxart.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Font © UVic-UCC / Fotos © UVic-UCC / CCIIC / COIB / COILL

 

Notícies relacionades