×

Sanidad ratifica la competència i l'autonomia prescriptora de les infermeres,

Infermera pren la tensió arterial a una persona atesa a la Unitat de Valoració Geriàtrica Integral (UVGI)
Infermera pren la tensió arterial a una persona atesa a la Unitat de Valoració Geriàtrica Integral (UVGI)
Comparteix
28.06.23

Desestimats els recursos d'alçada interposats per farmacèutics, metges, odontòlegs-estomatòlegs i la Fundació Pharmaceutical Care, contra les guies clíniques de prescripció infermera d'hipertensió i de diabetis.

El CCIIC destaca que les resolucions posin en valor la seguretat clínica i legal de les infermeres i les persones ateses i demana que s'acceleri l'aprovació de les guies clíniques en procés de validació.

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) es mostra satisfet per les successives resolucions emeses aquest mes de juny per la Secretaría de Estado de Sanidad que desestimen els diferents recursos d'alçada interposats contra la "Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os: Hipertensión y Diabetes mellitus tipo 1 y 2", validada el passat 30 de juny de 2022.

Els recursos, que demanaven la nul·litat de l'esmentada guia clínica per diversos motius, apuntaven una suposada manca de capacitació de les infermeres que ha trobat la resposta ferma del Ministerio de Sanidad que, punt per punt, rebla arguments per ratificar la seva competència prescriptora i destaca que la infermera disposa de la "meritada acreditación".

Les resolucions del Ministerio de Sanidad, reblen també arguments de pes per rebatre les al·legacions que apuntaven una atribució de funcions indeguda per part de les infermeres, a l'empara de la guia clínica, de la qual es podria deduir una possible situació d'inseguretat clínica i jurídica, per als professionals i les persones ateses, derivada de l'exercici de la prescripció infermera. Recorda Sanidad que la guia, en cap moment eximeix les infermeres de subscriure la corresponent pòlissa professional –"igual que la resta de professionals de la salut" apunten fonts del CCIIC– i va un pas més enllà manifestant "que el personal de enfermería puede actuar de forma segura en cualquiera de los hitos que integran el proceso de curación, valorando de acuerdo a las guías los siguientes pasos a dar sin necesidad de la constante intervención de un médico, lo que redunda en una mayor agilidad y seguridad del proceso en beneficio del paciente".

Tot i la satisfacció per aquesta ratificació de la competència i autonomia de les infermeres en matèria de prescripció, el CCIIC i els quatre col·legis territorials (COIB, COIGI, COILL i CODITA) no amaguen la seva "preocupació pels continus entrebancs", diu la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell d'Infermeres que lamenta "la visió monodisciplinària de la salut que alenteix una transformació inajornable".

El dia d'avui, s'han publicat les guies clíniques de Cremades, Hipertensió i Diabetis, Ferides i Ostomies; i estan en procés de validació les d'Anticoagulació Oral, Febre i Salut Sexual Reproductiva. "Una producció del tot insuficient", explica Jodar que recorda "l'amplitud de la cura infermera i la necessitat d'accelerar la redacció de més protocols d'indicació per millorar la qualitat i agilitar l'assistència a les persones, especialment, a aquelles amb malalties cròniques".

També Rosa Bayot, referent d'Exercici Professional del Consell d'Infermeres i del COIB, ha lamentat "que el procés de validació de les guies sigui tan lent i feixuc, així com el caràcter restrictiu del catàleg de medicaments que inclouen".

Els recursos d'alçada contra la resolució de 30 de juny de 2022, de la Dirección General de Salud Pública, per la qual es validava la "Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os: Hipertensión y Diabetes mellitus tipo 1 y 2", van estar interposats pels consell generals de Farmaceúticos, de Medicos y de Odontólogos Estomatologos; així com per diversos col·legis provincials de metges o la Fundación Pharmaceutical Care.

GUIES DE PRESCRIPCIÓ INFERMERA

Cremades

Hipertensió i Diabetis

Ferides

Ostomies

Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres i Infermers de Catalunya

 

Notícies relacionades

Les infermeres en les propostes d'incapacitat temporal (IT)

26.02.24

Valoració i recomanacions del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de...

El Consell d'Infermeres s'adhereix al manifest d'Economistes del Benestar contra el dèficit fiscal i demana la gestió pròpia de recursos

16.02.24

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), juntament amb gairebé una...

Incentiu de 2000 euros anuals per a les infermeres i llevadores que ocupin places d’AP en zones rurals de difícil cobertura

13.02.24

Salut anuncia un “Pla d’ocupació de places de difícil cobertura en l’àmbit rural a...

El Consell de la Informació de Catalunya dona la raó al CCIIC i resolt que l'opinió

07.02.24

El Consell de la Informació de Catalunya ha donat la raó al Consell de Col·legis d'Infermeres i...

El Consell d'infermeres demana recursos per erradicar l'ablació a Catalunya

06.02.24

El CCIIC destaca el paper cabdal de les llevadores i les infermeres de tots els àmbits per...