×

Sanidad ratifica la competència i l'autonomia prescriptora de les infermeres,

Infermera pren la tensió arterial a una persona atesa a la Unitat de Valoració Geriàtrica Integral (UVGI)
Infermera pren la tensió arterial a una persona atesa a la Unitat de Valoració Geriàtrica Integral (UVGI)
Comparteix
28.06.23

Desestimats els recursos d'alçada interposats per farmacèutics, metges, odontòlegs-estomatòlegs i la Fundació Pharmaceutical Care, contra les guies clíniques de prescripció infermera d'hipertensió i de diabetis.

El CCIIC destaca que les resolucions posin en valor la seguretat clínica i legal de les infermeres i les persones ateses i demana que s'acceleri l'aprovació de les guies clíniques en procés de validació.

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) es mostra satisfet per les successives resolucions emeses aquest mes de juny per la Secretaría de Estado de Sanidad que desestimen els diferents recursos d'alçada interposats contra la "Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os: Hipertensión y Diabetes mellitus tipo 1 y 2", validada el passat 30 de juny de 2022.

Els recursos, que demanaven la nul·litat de l'esmentada guia clínica per diversos motius, apuntaven una suposada manca de capacitació de les infermeres que ha trobat la resposta ferma del Ministerio de Sanidad que, punt per punt, rebla arguments per ratificar la seva competència prescriptora i destaca que la infermera disposa de la "meritada acreditación".

Les resolucions del Ministerio de Sanidad, reblen també arguments de pes per rebatre les al·legacions que apuntaven una atribució de funcions indeguda per part de les infermeres, a l'empara de la guia clínica, de la qual es podria deduir una possible situació d'inseguretat clínica i jurídica, per als professionals i les persones ateses, derivada de l'exercici de la prescripció infermera. Recorda Sanidad que la guia, en cap moment eximeix les infermeres de subscriure la corresponent pòlissa professional –"igual que la resta de professionals de la salut" apunten fonts del CCIIC– i va un pas més enllà manifestant "que el personal de enfermería puede actuar de forma segura en cualquiera de los hitos que integran el proceso de curación, valorando de acuerdo a las guías los siguientes pasos a dar sin necesidad de la constante intervención de un médico, lo que redunda en una mayor agilidad y seguridad del proceso en beneficio del paciente".

Tot i la satisfacció per aquesta ratificació de la competència i autonomia de les infermeres en matèria de prescripció, el CCIIC i els quatre col·legis territorials (COIB, COIGI, COILL i CODITA) no amaguen la seva "preocupació pels continus entrebancs", diu la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell d'Infermeres que lamenta "la visió monodisciplinària de la salut que alenteix una transformació inajornable".

El dia d'avui, s'han publicat les guies clíniques de Cremades, Hipertensió i Diabetis, Ferides i Ostomies; i estan en procés de validació les d'Anticoagulació Oral, Febre i Salut Sexual Reproductiva. "Una producció del tot insuficient", explica Jodar que recorda "l'amplitud de la cura infermera i la necessitat d'accelerar la redacció de més protocols d'indicació per millorar la qualitat i agilitar l'assistència a les persones, especialment, a aquelles amb malalties cròniques".

També Rosa Bayot, referent d'Exercici Professional del Consell d'Infermeres i del COIB, ha lamentat "que el procés de validació de les guies sigui tan lent i feixuc, així com el caràcter restrictiu del catàleg de medicaments que inclouen".

Els recursos d'alçada contra la resolució de 30 de juny de 2022, de la Dirección General de Salud Pública, per la qual es validava la "Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os: Hipertensión y Diabetes mellitus tipo 1 y 2", van estar interposats pels consell generals de Farmaceúticos, de Medicos y de Odontólogos Estomatologos; així com per diversos col·legis provincials de metges o la Fundación Pharmaceutical Care.

GUIES DE PRESCRIPCIÓ INFERMERA

Cremades

Hipertensió i Diabetis

Ferides

Ostomies

Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres i Infermers de Catalunya

 

Notícies relacionades

Posicionament sobre la formalització del Document de Voluntats Anticipades (DVA) per part de les infermeres dels centres residencials

23.07.24

La Llei 2/2024, del 6 de febrer, de modificació de la Llei 21/2000, sobre els drets d'informació...

Estiu sense vacances a l'ICS: Les infermeres demanen trencar amb l'estacionalitat dels recursos de Salut

07.06.24

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) discrepa de les mesures...

Prescripció Infermera: validat el protocol per a la indicació d'Anticoagulants Orals

20.05.24

El Departament de Salut ha finalitzat l’elaboració d’un nou Protocol per la indicació, ús i...

Empoderem les infermeres familiars i comunitàries!

30.04.24

La degana del CCIIC participa en el XVI Congrés de l'AIFiCC i demana vocació i oportunitats per...

Prescripció Infermera. Validades les guies d’indicació infermera de deshabituació tabàquica i de procediments amb anestèsics locals

05.04.24

El Ministerio de Sanidad ha publicat al BOE d’avui, 4 d’abril de 2024, dues noves guies...

El CCIIC i els col·legis d'infermeres al Plenari del Fòrum de Diàleg Professional de Salut

20.03.24

El Plenari del Fòrum de Diàleg Professional, celebrat ahir dilluns 18 de març a l'Espai Bital de...