×

La llevadora: patrimoni cultural immaterial de la humanitat

Comparteix
07.12.23

Així ho ha anunciat avui l’UNESCO en mèrit als coneixements, habilitats i bones pràctiques de les infermeres especialistes en obstetricoginecologia.

 

La divuitena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que se celebra a Kasane (República de Botswana) entre els dies 4 i 9 de desembre, ha anunciat avui la inscripció de la Llevadora en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Una notícia que el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) celebra i que "suposa un reconeixement extraordinari per a les infermeres especialistes en obstetricoginecologia. Aquesta consideració posiciona les llevadores i la seva cura professional com un bé a guardar i protegir pels estats i les societats", en paraules de la seva degana, la Dra. Glòria Jodar, que ha aprofitat per felicitar l'Associació Catalana de Llevadores (ACL) com a col·lectiu i "totes i cadascuna de les nostres llevadores".

 

Diu la UNESCO que "les llevadores són acompanyants i suports de les dones embarassades i de les seves famílies abans, durant i després del part. Al llarg de l'embaràs, les llevadores fan visites a casa, proporcionen orientació i atenció, i faciliten classes de preparació al part i de formació de capacitats. Contribueixen a la protecció dels drets humans fonamentals transmetent els seus coneixements a les mares i les famílies. La llevadora es basa en pràctiques basades en l'evidència i coneixements, habilitats i tècniques tradicionals. Varia segons els contextos socials, culturals i naturals de diferents comunitats i països, i de vegades inclou coneixements de medicina tradicional i de plantes i herbes medicinals. La llevadora també implica pràctiques culturals, vocabulari, celebracions i rituals específics. Les habilitats i coneixements relacionats han estat salvaguardats, desenvolupats i transmesos per comunitats practicants durant generacions, especialment dins de xarxes de dones. El coneixement tradicional de la llevadora s'acumula mitjançant l'experiència directa, l'observació i la interacció amb el cos humà. Es transmet mitjançant la instrucció oral, l'observació, la participació i l'intercanvi entre iguals. En molts països, la pràctica de la llevadora també requereix una certificació, i els coneixements i habilitats relacionats es transmeten a través de l'educació formal, com ara l'aprenentatge acadèmic basat en plans d'estudis, alguns dels quals s'alineen amb els estàndards establerts per la Confederació Internacional de Llevadores".

Més informació https://ich.unesco.org/en/RL/midwifery-knowledge-skills-and-practices-01968

 

Notícies relacionades

Setmana Mundial del Part Respectat

15.05.24

Celebrem la Setmana Mundial del Part Respectat amb la Nova Infografia Essencial, de l’Agència...

Les llevadores, un recurs per a la resiliència dels sistemes de salut i del planeta

04.05.24

  5 de maig. Dia Internacional de la Llevadora Coincidint amb la celebració del Dia...

Les llevadores de l'estat espanyol demanen un relleu generacional per evitar l'intrusisme

21.02.24

Les llevadores de l'estat espanyol demanen un relleu generacional per evitar l'intrusisme que posa...

Llevadores i infermeres, referents d’una Marató centrada a la salut sexual i reproductiva

18.12.23

Diumenge 17 de desembre, a Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya El benestar de les...