Diumenge 17 de desembre, a Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya
El benestar de les persones enfront de les patologies ginecològiques i andrològiques, les infeccions de transmissió sexual (ITS), la medicina reproductiva o la salut maternoinfantil són els eixos de La Marató d'aquest 2023 que, sota el lema "Donar llum per trencar el silenci", vol visibilitzar i promoure la recerca en el camp de la salut sexual i reproductiva. Una dimensió que engloba el conjunt de patologies que afecta, més i en tots els aspectes, la població al llarg de tota la vida.
La convocatòria és aquest diumenge 17 de desembre, tot i que les activitats entorn de la campanya s'han iniciat fa dies i es perllongaran un cop passada l'emissió del programa televisiu, l'acció més coneguda d'aquesta iniciativa conjunta impulsada per 3Cat i la Fundació La Marató de 3Cat des del 1992.
A Catalunya s'estima que hi ha 3 milions de persones afectades i 211.000 casos nous cada any, sobretot dones i joves.
LLEVADORES I INFERMERES, UN REFERENT
La salut sexual i reproductiva és un camp en què les llevadores, infermeres especialistes en Obstetricoginecologia, són un referent. Llevadores i infermeres s'integren en les unitats d'Atenció a la Salut Sexual i reproductiva (ASSIR), vinculades a l'atenció primària a i l'atenció especialitzada, junt amb altres professionals. Els serveis que ofereixen aquestes unitats inclouen l'atenció als joves, el consell reproductiu, el control i seguiment de l'embaràs, el diagnòstic prenatal, la interrupció voluntària de l'embaràs, l'educació maternal, l'atenció al puerperi, la prevenció del càncer de coll uterí i del càncer de mama, l'atenció a les malalties de transmissió sexual i a la patologia ginecològica, l'activitat comunitària a persones adultes, l'educació afectiva i sexual i l'atenció a la violència vers les dones.
PATOLOGIES GINECOLÒGIQUES I ANDROLÒGIQUES
Són les malalties i complicacions relacionades amb el sistema reproductor femení i masculí, com ara l'endometriosi (creixement de cèl·lules de l'endometri fora de l'úter i que pot provocar, entre d'altres, infertilitat i dolor pelvià); disfuncions del sòl pelvià, com ara el prolapse (caiguda de l'úter per debilitat dels teixits que l'envolten) i la malaltia pelviana inflamatòria; els problemes associats a la menstruació i a l'etapa de la menopausa; incontinències urinària i fecal i disfuncions sexuals, en aquests darrers casos, tant en homes com en dones. Els càncers d'alguns òrgans reproductors, com el de mama, el de coll d'úter o el de vagina, es troben entre els més estesos en la població femenina. Avui sabem que el virus del papil·loma humà és una de les primeres causes d'aquests tipus de càncer i, per tant, la seva vacuna és una gran eina de prevenció. El càncer de pròstata és el més comú entre els homes a Catalunya: 1 de cada 6 podria arribar a desenvolupar-lo.
INFECCIONS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL (ITS)
Les ITS són un grup nombrós d'infeccions bacterianes o virals que afecten a tothom i que s'encomanen principalment per contacte sexual. Entre les més esteses hi ha la clamídia, el limfogranuloma veneri, l'herpes genital, les tricomones, la gonocòccia, el VIH i la sífilis.
Moltes de les ITS no presenten símptomes visibles, per això és fonamental informar-se des de les ASSIR, fer-se proves per detectar-les i incidir en la seva prevenció, sobretot entre el jovent.
MEDICINA REPRODUCTIVA
La medicina reproductiva investiga l'esterilitat masculina i femenina (la impossibilitat de fecundació) i la infertilitat (la incapacitat de dur a terme la gestació, malgrat la fecundació). Tant l'una com l'altra poden tenir moltes causes, i alhora diferents tractaments, com la fecundació in vitro o la inseminació intrauterina.
Sobre l’origen de la infertilitat: un 30% s'explica pel "factor masculí", un 30% pel "factor femení" i un 30% és combinada entre els dos. Del 10% restant se'n desconeix la causa.
SALUT MATERNOINFANTIL
Moltes malalties i problemes poden aparèixer durant l'embaràs, el part i el postpart. Algunes de greus, com ara la preeclàmpsia (que causa hipertensió arterial i pèrdua de proteïnes per l'orina, amb risc per la vida de la mare i el nadó). Altres possibles complicacions són la diabetis gestacional o problemes de salut mental (depressió, ansietat, trastorn d'estrès posttraumàtic, dol perinatal i trastorn obsessiu compulsiu). Pel que fa als nadons, pot haver-hi problemes en alguns òrgans, un retard del creixement intrauterí, o també la prematuritat, és a dir, el naixement abans de la setmana 37 de gestació.
PER LA VISIBILITZACIÓ I LA RECERCA
La Marató d'enguany vol posar especial atenció en la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca. En concret, la capacitat de la recerca sobre sexualitat i reproducció incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat, amb eines avançades com la intel·ligència artificial o la telemedicina, en totes les especialitats implicades i per mitjà de totes les àrees de la recerca, per a la millora de l'esperança i la qualitat de vida de totes les persones.
La sensibilització sobre la prevenció en l'àmbit de la salut sexual i reproductiva és cabdal. Per això, La Marató conscienciarà i informarà el jovent, especialment les noies, sobre el fet que aquestes patologies i problemes tenen un efecte profund al llarg de tota la vida. D'altra banda, segons els experts i les expertes, molts problemes que afecten les dones, per la seva especificitat biològica, s'han invisibilitzat o s'han tingut poc en compte al llarg dels segles.
Els tabús, la vergonya, els estigmes i la manca d'informació dificulten la visibilització i l'acceptació de moltes malalties i problemes, així com la normalització del dolor.
EL PROGRAMA A CATALUNYA RÀDIO I TELEVISIÓ DE CATALUNYA
Catalunya Ràdio serà el punt de partida de La Marató diumenge, amb una edició especial d'"El suplement" amb Roger Escapa, que començarà a les 8.00 del matí. Seran set hores de ràdio enfocades a la salut sexual i reproductiva, en què es destacaran moltes històries femenines, com la de les actrius Vicky Luengo i Georgina Latre, afectades d'endometriosi.
A Televisió de Catalunya, La Marató arrencarà a les 9.30 hores, amb 3 platós territorials des d'on es parlarà de salut sexual i reproductiva amb testimonis, experts i connexions en el territori per posar per copsar la participació ciutadana.
Elisenda Carod, de "La tarda de Catalunya Ràdio", i Marina Romero, d'"El matí de Catalunya Ràdio", seran a l'antic complex de la Maternitat de Barcelona, considerat un hospital pioner tant per la seva tasca social com per l'atenció i equipaments. Al llarg del dia, aquest espai funcionarà com a eix vertebrador de la resta de seus i inclourà connexions en directe amb entrevistes, activitats diverses i les actuacions musicals de Júlia Colom i Nil Moliner.
Sara Loscos, del "Tot es mou", serà al far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú, un dels vint fars que hi ha a la costa catalana, que donarà llum a la jornada solidària. També hi haurà actuacions als fars de Tossa de Mar i Torredembarra.
Des de la Universitat de Lleida s'aprofundirà en el coneixement de la salut sexual i reproductiva. Núria Solé, del "TN comarques", i Marta Carreras, d'"Els matins", conduiran el programa des del campus lleidatà on, a més d'un set per entrevistes i activitats, hi haurà una de les seus telefòniques per rebre els donatius dels espectadors.
Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres i Infermers de Girona