×

Constituïda la Comissió Tècnica de Seguiment de la Professió Infermera amb la participació del Consell, els col·legis i les societats científiques

Comparteix
12.02.24

L'ens treballarà amb el Departament de Salut en el desenvolupament del Pla d'Acció de la professió Infermera 2024-2025, que identifica cinc línies de treball prioritàries per assolir objectius immediats.

La Comissió Tècnica de Seguiment (CTS) del Pla d'Acció de la Professió Infermera, un dels compromisos del Departament de Salut per avançar en la millora de les condicions i desenvolupament professional de les infermeres, es va constituir ahir 7 de febrer en un acte presidit pel conseller Manel Balcells.

La CTS està formada per representants de totes les corporacions professionals –el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els col·legis oficials d'infermeres i infermers de Barcelona (COIB), Girona (COIGI), Lleida (COIGI) i Tarragona (CODITA)–, les societats científiques de totes les especialitats infermeres –l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), l'Associació Catalana de Llevadores (ACL), l'Associació Catalana d'Infermeria del Treball i Salut Laboral (ACITSL), l'Associació Catalana d'Infermeria en Salut Mental (ASCISAM), l'Associació Catalana d'infermeria Pediàtrica (ACIP) i la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG)– i altres associacions professionals –l'Associació Catalana de Direccions Infermeres (ACDI), la Societat Catalano-Balear d'Infermeria (SCBI) i la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears (SSPCB)–.

La Comissió es reunirà cada tres mesos per fer avaluació dels avenços en el desenvolupament Pla d'Acció de la professió Infermera 2024-2025, document que identifica les prioritats per al 2024 –amb continuïtat durant el 2025– i que és fruit dels treballs del Fòrum de Diàleg Professional (Repte 16).

El Pla busca el creixement de la professió potenciant l'autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l'impacte social de totes les infermeres; i per assolir-ne els objectius s'han establert cinc grans àmbits d'actuació, dels quals sorgeixen un total de 17 prioritats i 43 accions:

• Impacte en salut i benestar: importància de consolidar la pràctica infermera en base a l'evidència i avançar en l'ús, la indicació i l'autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres.

• Desenvolupament de la professió infermera: elaboració del mapa de llocs de treball d'infermera especialista, la consolidació de la figura de les infermeres i infermers especialistes, i l'elaboració i difusió del diagnòstic del lideratge infermer. Amb relació a les infermeres especialistes amb títol oficial, la categoria ja està creada a l'Institut Català de la Salut (ICS), que preveu la creació de llocs de treball. La Taula d'harmonització, per la seva banda, treballarà pel reconeixement de les infermeres a tot el SISCAT.

• Ordenació i planificació professional: necessitat d'actualitzar les descripcions dels llocs de treball, elaborar models d'assignació de necessitats de professionals de l'atenció primària i comunitària i analitzar els recursos professionals hospitalaris.

• Promoció de la formació i la recerca infermera: importància de promoure la formació infermera i impulsar les oportunitats i el reconeixement de la recerca infermera a Catalunya.

• Reconeixement i reforç del lideratge infermer en la presa de decisions: promoure el reconeixement i el valor de la contribució de les infermeres, fomentant una major visibilitat de la professió en tots els nivells de presa de decisions, tant governamental com organitzacional i clínic.

A la reunió de constitució de la CTS de la Professió Infermera van assistir la degana del CCIIC, Glòria Jodar; la presidenta del COIB, Paola Galbany; la presidenta del COIGI, Lluïsa Garcia; i el vicepresident del COILL i secretari del CCIIC, Miquel Àngel Calderó. Per part del Departament també van assistir-hi la directora de Cures Infermeres, Carme Planas; i l'adjunta a la Gerència de Cures Infermeres del Sistema de Salut de Catalunya, Sònia Sevilla.

Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres de Catalunya

 

Notícies relacionades

Prescripció Infermera. Validades les guies d’indicació infermera de deshabituació tabàquica i de procediments amb anestèsics locals

05.04.24

El Ministerio de Sanidad ha publicat al BOE d’avui, 4 d’abril de 2024, dues noves guies...

El CCIIC i els col·legis d'infermeres al Plenari del Fòrum de Diàleg Professional de Salut

20.03.24

El Plenari del Fòrum de Diàleg Professional, celebrat ahir dilluns 18 de març a l'Espai Bital de...

Les infermeres en les propostes d'incapacitat temporal (IT)

26.02.24

Valoració i recomanacions del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de...

El Consell d'Infermeres s'adhereix al manifest d'Economistes del Benestar contra el dèficit fiscal i demana la gestió pròpia de recursos

16.02.24

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), juntament amb gairebé una...

Incentiu de 2000 euros anuals per a les infermeres i llevadores que ocupin places d’AP en zones rurals de difícil cobertura

13.02.24

Salut anuncia un “Pla d’ocupació de places de difícil cobertura en l’àmbit rural a...