×

Més d’un centenar d’infermeres de Girona reben formació en el tractament de cures complexes i cròniques

Comparteix
09.04.24

A les sessions formatives s’hi apliquen les últimes tendències  com les teràpies de pressió negativa, empelts o tractaments amb larves

Més d’un centenar d’infermeres participen avui al curs de cures complexes que organitza el Col·legi d’Infermeres de Girona a l’hotel Carlemany. Es tracta d’una formació per a dotar a les professionals de tots els àmbits assistencials d’habilitats avançades i expertesa en el tractament de les lesions de la pell. Al llarg de tot el dia, i en sessions teòriques i pràctiques, s’hi aborden les últimes tendències de tractament, es debaten les guies d’atenció vigents i es posen en pràctica innovadors recursos per a millorar el resultat de la cura de les ferides de difícil cicatrització. Així, s’hi faran tallers de teràpia compressiva, teràpia de pressió negativa convencional com d’un sol us, teràpia larval i les seves aplicacions en úlceres, empelts en segells i la realització de la tècnica ITB, una prova diagnòstica per valorar la circulació perifèrica de les extremitats inferiors.

La teràpia de pressió negativa es basa en una esponja de poliuretà porosa que es fixa amb una làmina adhesiva i es connecta a una bomba de buit. Aquest sistema permet millorar el flux sanguini sobre la zona, accelerant la cicatrització i reduint el risc d’infecció. A més, permet la reducció de càrrega de treball als professionals sanitaris, reduir costos i, sobretot, proporcionar confortabilitat al pacient, amb menys cures, menys visites i els dota de més autonomia per l’activitat de la vida quotidiana.

D’altra banda, la teràpia larval consisteix en l’aplicació de larves estèrils damunt la ferida, amb l’objectiu de desbridar la lesió, provocant al teixit afectat un efecte antibacterià i antiinflamatori.

La teràpia compressiva s’aplica en casos de persones amb insuficiència venosa, que els provoca edemes a extremitats inferiors i deriven moltes vegades en úlceres de difícil curació. Al curs s’hi treballen diferents elements per aplicar aquesta teràpia, com els embenats, les mitges de compressió, els dispositius de velcro, i els sistemes de compressió neumàtica.

Finalment, la tècnica dels empelts en segell s’acostuma a aplicar en úlceres venoses amb un diagnòstic d’insuficiència venosa crònica en estadis avançats.

Les ferides complexes, un problema de salut important

Les ferides complexes poden ser el resultat de cirurgies extenses, traumatismes greus, úlceres cròniques o d’altres patologies. Tenen un gran impacte en la qualitat de vida de les persones i al seu entorn  familiar; suposen una despesa important del sistema sanitari i pel col·lectiu d’infermeria el maneig de les ferides suposa un gran repte en el procés de cura ja que potencia la seguretat del pacient.

 

Notícies relacionades

Prescripció Infermera: validat el protocol per a la indicació d'Anticoagulants Orals

20.05.24

El Departament de Salut ha finalitzat l’elaboració d’un nou Protocol per la indicació, ús i...

Inauguració del Club de Lectura del COIGI

16.05.24

El dimecres 8 de maig es va inaugurar el Club de Lectura del COIGI, amb una bona afluència de...

Sortida a Sant Martí d'Empúries de la Comissió de Sèniors del COIGI

16.05.24

Dimecres 15 de maig es va fer la sortida a Sant Marti d'Empúries i L'Escala organitzada per la...

Diada de la Infermera 2024

16.05.24

En motiu de la celebració de la Diada Internacional de la Infermera, el passat dilluns 13 de...

Setmana Mundial del Part Respectat

15.05.24

Celebrem la Setmana Mundial del Part Respectat amb la Nova Infografia Essencial, de l’Agència...

El poder econòmic de les cures: 12 de maig, Dia Internacional de la Infermera

13.05.24

L'International Council of Nurses demana invertir en infermeres per reduir la despesa sanitària i...