×

Imprescindible situar l'aportació infermera al primer nivell de decisió de la reforma operativa del sistema de salut

Comparteix
22.10.24

El Consell i els col·legis consideren imprescindible situar l'aportació infermera al primer nivell de decisió de la reforma operativa del sistema de salut

En opinió de les corporacions professionals, la composició del comitè directiu "ha d’incloure l’expertesa en l’àmbit de les cures professionals".

Dels dotze membres que integren el nou Comitè d'Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS), només un és una infermera.

La publicació de la composició del nou Comitè d'Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS) –una de les iniciatives estrella anunciades pel nou executiu de Salvador Illa– ha tingut la reacció unànime del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis professionals (COIB, COIGI, COILL i CODITA).

El fet que en el primer nivell de decisió s'hagin situat vuit metges i metgesses; dos economistes, una usuària i una única infermera; ha motivat que el passat dia 3 d'octubre la degana es dirigís per carta a Manel del Castillo, president del CAIROS, manifestant la seva preocupació perquè "es persisteixi en estratègies i polítiques en les quals les infermeres no tinguin el pes específic adequat, sobretot en el grup d’experts on es planificarà i es prendran les decisions" per a la transformació del sistema de salut.

La missiva del Consell no va obtenir resposta fins a la connexió telemàtica concertada el passat 16 d'octubre, en el marc de la sessió plenària del CCIIC.

Durant la reunió, el Consell i els col·legis van reiterar que, a banda del "reconegut prestigi i experiència demostrada de la infermera Yolanda Lejardi en la gestió sanitària", la composició del Comitè "hauria d’incloure l’expertesa en l’àmbit de les cures professionals, ja que tenen un gran impacte en el sistema de salut. Uns actius que, segons el CCIIC, cal tenir en compte perquè "a Catalunya tenim referents d'Infermeria en tots els nivells i àmbits de cura i de gestió. Professionals clarament identificades pels col·legis professionals i disposades a aportar coneixement i contribuir a aquesta transformació del sistema de salut".

Davant la petició d'augmentar la participació de les infermeres al CAIROS, Del Castillo va  manifestar que les infermeres tindran un paper més rellevant en la "segona corona" de l'estratègia. Resposta que les corporacions consideren que "relega l'aportació infermera al segon nivell de decisió de la reforma operativa del sistema de salut. Una fase que vindrà marcada per decisions preses d'antuvi, al marge del reconeixement de les infermeres i el seu lideratge. Decisions preses des d'una visió biomèdica i amb poc pes des de la mirada de les cures, la prevenció i la promoció de la salut. Quelcom que ens allunya, del que descriu l'OMS i les organitzacions sanitàries i socials internacionals".

 

Notícies relacionades

Jornada de reflexió: les infermeres en l'àmbit residencial

25.10.24

La Comissió de Geriatria del COIGI vol crear un espai de reflexió on les infermeres i els...

Ja podeu veure el webinar "Una tarda al COIGI amb Naïma Busquets Zaragoza"

25.10.24

El COIGI està compromès amb la formació contínua i la proximitat a les infermeres i infermers....

Manifest 'Les infermeres, agents de canvi' coincidint amb el Dia Internacional contra el canvi climàtic-24 d'octubre

24.10.24

El canvi climàtic és un dels desafiaments més crítics que la humanitat enfronta en el segle XXI...

Salut publica la Guia d’atenció al dol perinatal i la mort neonatal

21.10.24

• Les pèrdues gestacionals són un problema de salut molt freqüent que afecta una de cada...

La Facultat d'Infermeria celebra el seu 50è. Aniversari

18.10.24

La Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona (UdG) va celebrar ahir l’acte de...