×

Publicat el Protocol de Prescripció Infermera sobre Ostomies

Atenció a domicili a una pacient ostomitzada
Atenció a domicili a una pacient ostomitzada
Comparteix
09.01.24

L’elaboració d’aquest document obeeix al requeriment de desenvolupar un protocol autonòmic que doni cobertura i adapti al nostre context els continguts establerts en la Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os: Ostomías (Código de identificación: 202211- GENFOSTOMÍAS), publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La guia estatal, és el resultat del desenvolupament establert pel Reial Decret (RD) 954/2015 del 23 d'octubre, així com les modificacions realitzades pel RD 1302/2018 de 22 d'octubre, pel que es regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part de les infermeres i infermers.

La guia publicada al BOE va ser elaborada per un Grup de Treball dins de la Comissió Permanent de Farmàcia del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, constituït per representants del Ministeri de Sanitat, les Comunitats Autònomes, les Mutualitats de Funcionaris de l’Estat, el Cos Militar de Sanitat del Ministeri de Defensa, el Consell General de Col·legis Oficials d’Infermeria i el Consell General de Col·legis Oficials de Metges. Posteriorment, aquesta va ser validada per la Direcció General de Salut Pública. De la mateixa manera, per a l’elaboració d’aquest protocol s’ha constituït un grup de treball multidisciplinari, coordinat des de la Gerència del Medicament del CatSalut, que ha revisat i consensuat les recomanacions d’acord amb els documents o guies de referència i la pràctica clínica del nostre entorn.

L’objectiu d’aquest protocol és sistematitzar la implantació de la guia estatal en la pràctica clínica diària i promoure d'una manera proactiva i coordinada la participació de tot l'equip assistencial en l’atenció dels pacients. No és objecte d’aquest protocol oferir recomanacions respecte al maneig i el tractament de les ostomies que no impliquin els fàrmacs inclosos en la guia estatal.

Document complert sobre el Protocol

Font: Servei Català de la Salut

El protocol d’Ostomies –igual que els de Cremades i Ferides, publicats anteriorment– es pot descarregar a l’apartat de Pautes i altres recomanacions de tractament, capítol Protocols d’indicació infermera, del web del CatSalut.

Fins a la data, ja són set les guies assistencials publicades pel Ministerio de Sanidad –Anticoagulació Oral, Cremades, Diabetis, Hipertensió, Febre, Ferides i Ostomies– i tres els protocols específics –Cremades, Ferides i Ostomies– desenvolupats pel Departament de Salut.

Guia Anticoagulació Oral

Guia Cremades/Protocol Cremades

Guia Hipertensió i Diabetis

Guia Febrer

Guia Ferides / Protocol Ferides

Ostomies/Protocol Ostomies

 

Notícies relacionades

Validada la Guia d'indicació infermera en procediments amb anestèsics locals

10.04.24

El BOE de 4 d'abril de 2024, recull la Resolució de 22 de març de 2024 de la Dirección General...

Publicada la Guia d'indicació infermera en deshabituació tabàquica

10.04.24

El Ministerio de Sanidad ha publicat al BOE d'avui, 4 d'abril, la Resolució de 22 de març de 2024...

Recomació sobre la prescripció rutinària d'antibiòtics en les persones amb bacteriúria asimptomàtica

26.01.24

L'AQUAS ha publicat una nova recomanació actualitzada sobre pràctica clínica de poc valor amb...

Prescripció Infermera: validada la Guia d'Anticoagulació Oral

07.08.23

Juntament amb les de Cremades, Hipertensió i Diabetis, Ferides i Ostomies; ja són cinc les guies...

Arrenca el desplegament de la indicació infermera de medicaments subjectes a prescripció mèdica

11.07.23

El Departament de Salut ha anunciat que el Sistema Integrat de Recepta Electrònica (SIRE) ja està...