×

Empoderem les infermeres familiars i comunitàries!

Comparteix
30.04.24

La degana del CCIIC participa en el XVI Congrés de l'AIFiCC i demana vocació i oportunitats per al lideratge a les infermeres especialistes de Familiar i Comunitària

Incentivar el lideratge de les infermeres de Familiar i Comunitària: aquest ha estat l'eix de la intervenció de la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC), la Dra. Glòria Jodar, avui al congrés de l'AIFiCC.

I és que la celebració aquests dies del XVI Congrés de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), al Palau de Congressos de Girona, és una declaració d'intencions i una reivindicació en si mateixa. Sota el lema 'Empodera't', la trobada va arrencar ahir, 25 d'abril, amb una sessió precongrés matinal que va simultaniejar tallers de temàtiques tan diverses com l'exploració neurològica bàsica, el lideratge de la IFiC, l'aproximació a l'exploració ecogràfica per infermeria, el document de voluntats anticipades, l'actualització en cura de ferides o els embenats funcionals.

No va ser fins al migdia de dijous que es va inaugurar el programa oficial amb la benvinguda institucional d'Ester Gimenez Perez, presidenta de l'AIFICC; Irene Prat Gonzalez, presidenta del Congrés; Sílvia Bosch Agustí, regidora de Salut i Benestar Emocional de l'Ajuntament de Girona; i Carme Planas Campmany, directora de Cures Infermeres del Catsalut.

Tot seguit, el formador de formadors i instructor de dinàmiques d'alt impacte, Ricardo Olabegoya, va pronunciar la conferència inaugural que duia per títol "Descobreix el teu poder"; i es va fer la primera de les taules rodones, dedicada a les ''Mirades inclusives en salut" que incloïa exposicions sobre la salut planetària (Eva Buñesch), l'alimentació i la sostenibilitat (Alexandra Gironès) o la perspectiva LGBTIQ+ (David Cámara).

Avui divendres, 26 d'abril, la jornada s'ha reprès amb l'esmentada taula sobre el "Futur de la Infermeria: reptes i oportunitats" en la que, a més de la intervenció entorn del lideratge de les infermeres que ha fet la degana del Consell d'Infermeres, s'ha parlat del doctorat (Miriam Broncano) i l'experiència en primera persona de les infermeres residents de FiC (Ariadna Bonet).

Després de la pausa cafè, ha tingut lloc la presentació de les Guies de Pràctica Clínica AIFICC 2024, la primera d'elles referent a "L'abordatge de la immunoteràpia a la consulta d'infermeria d'atenció primària" (Clàudia Vilaró) i, la segona, una "Guia d'anticoagulació per a pacients amb fibril·lació auricular" (Sònia Prada). En el mateix bloc, s'han presentat els resultats del projecte "Impacte d'una intervenció comunitària per prevenir el suïcidi en la comunitat filipina de Barcelona", guanyador de la BECA AIFiCC 2022 (Maria Rocío Albuixech).

Aquesta tarda, la tercera i última de les taules del congrés es desenvoluparà sota el títol de "Familiar i Comunitària. La nostra especialitat" amb tres eixos: salut, escola i l'atenció als adolescents (Elisabet Ferré); les dones en situació de màxima vulnerabilitat (Laura Codina), l'activitat comunitària (Gemma Amorós) i el registre de determinants socials de la salut en la història digital (Berta Rodoreda).

 

La sessió acadèmica tancarà amb la conferència "Visibilizarnos mejor a través de los medios de comunicación para garantizar unos cuidados excelentes" de l'Hildegard González, professora titular de la Facultad de Enfermería de la Universidad de Navarra i doctorada en comunicació.

En acabar, Iris Forcada, presidenta del Comitè Científic; i Lluïsa Garcia Garrido, presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Girona (COIGI), lliuraran els premis a la Millor Comunicació Oral i el Millor Pòster Científic del congrés.

Finalment, la presidenta de l'associació, Ester Giménez; i Mariàngels Fernández, presidenta del Comitè Organitzador del Congrés; faran públic el nom del projecte guanyador de la Beca AIFiCC 2024.

Al Congrés han participat infermeres de les quatre províncies i, a més de la degana Glòria Jodar i la Lluïsa Garcia –presidenta del COIGIrona (ciutat amfitriona)–, han assistit delegacions d'altres col·legis professionals encapçalades per Mercè Porté, presidenta del COILleida; o Enric Mateo, tresorer del COIBarcelona.

Font: Consell de Col·legis Oficials d'Infermeres i Infermers de Catalunya

 

Notícies relacionades

Posicionament sobre la formalització del Document de Voluntats Anticipades (DVA) per part de les infermeres dels centres residencials

23.07.24

La Llei 2/2024, del 6 de febrer, de modificació de la Llei 21/2000, sobre els drets d'informació...

Estiu sense vacances a l'ICS: Les infermeres demanen trencar amb l'estacionalitat dels recursos de Salut

07.06.24

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) discrepa de les mesures...

Prescripció Infermera: validat el protocol per a la indicació d'Anticoagulants Orals

20.05.24

El Departament de Salut ha finalitzat l’elaboració d’un nou Protocol per la indicació, ús i...

Prescripció Infermera. Validades les guies d’indicació infermera de deshabituació tabàquica i de procediments amb anestèsics locals

05.04.24

El Ministerio de Sanidad ha publicat al BOE d’avui, 4 d’abril de 2024, dues noves guies...

El CCIIC i els col·legis d'infermeres al Plenari del Fòrum de Diàleg Professional de Salut

20.03.24

El Plenari del Fòrum de Diàleg Professional, celebrat ahir dilluns 18 de març a l'Espai Bital de...