×

Dia Internacional de la Infermeria de Salut Mental

Sessió grupal de l'Hospital de Dia de la Unitat de Conductes Addictives (1
Sessió grupal de l'Hospital de Dia de la Unitat de Conductes Addictives (1
Comparteix
02.09.24

Les infermeres de Salut Mental reivindiquen la humanització de la cura i el reconeixement de la categoria professional com a especialistes, en la seva diada

Reforçar el vincle terapèutic, ser la mà amiga i practicar l'escolta activa. En definitiva, humanitzar la cura. Aquest és el missatge central del cartell que il·lustra el Dia Internacional de la Infermeria de Salut Mental 2024, esdeveniment que se celebra cada 1 de setembre i com a commemoració del naixement de la infermera Hildegard Peplau, per iniciativa de l'Asociación Española de Enfermería de Salud Mental (AEESME) i la Sociedade Portuguesa de Enfermegem en Sáude Mental (ASPESM).

En aquest sentit, la jornada aposta per la competència de les infermeres especialistes de salut mental en habilitats socials que millorin la prescripció dels plans terapèutics i el maneig dels tractaments, així com les estratègies de suport emocional i acompanyament de les persones amb malaltia mental i les seves famílies.

Situació de les Infermeres especialistes en Salut Mental, a Catalunya

Una excel·lència de la cura que ha d'anar acompanyada del "corresponent reconeixement de la categoria professional i laboral", apunta la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), en referència a la situació de les infermeres especialistes de Salut Mental a Catalunya i que es recull al document "Anàlisi de les necessitats d'infermeres especialistes en salut mental a Catalunya" (octubre, 2023), elaborat per la Comissió d'Infermeres Especialistes en Salut Mental (CSM-CCIIC) i l'Associació Catalana d'Infermeria de Salut Mental (ASCISAM).

Mentre que l'AEESME declara insuficients les prop de 9.000 infermeres especialistes en Salut Mental censades a Espanya i reclama als gestors sanitaris "que s'accelerin les incorporacions fins a cobrir el 100% de les places amb infermeres especialistes en Salut Mental"; a Catalunya, únic territori peninsular on l'esmentada categoria professional no és efectiva, el CCIIC estima que 2.417 infermeres –786 (33%) infermeres especialistes i 1.631 (67%) infermeres generalistes expertes– treballen en aquest àmbit.

Segons l'informe del Consell d'Infermeres, Catalunya necessitaria contractar entre 290 (escenari intermedi) i 1.631 (escenari de màxims) professionals. Un increment de les dotacions d'infermeres especialistes en Salut Mental que en un escenari intermedi, atenent la capacitat actual de les Unitats Docents i sense tenir en compte el grau de retenció territorial (fuita d'infermeres especialistes a altres comunitats amb categoria professional i borses específiques), "no seria efectiu en un temps inferior a 5 o 6 anys".

Hildegard Peplau

Hildegard Elizabeth Peplau (Pennsilvània 1909 – Califòrnia 1999) va teoritzar sobre les cures infermeres a l'àmbit de la Salut Mental i de la Psiquiatria. La seva 'Teoria sobre les Relacions Interpersonals a Infermeria' està recollida en diverses publicacions des de fa més de 70 anys i és considerada la precursora i 'mare de la Infermeria de Salut Mental'.

Enllaços d'interès

Anàlisi de les necessitats d'infermeres especialistes en salut mental a Catalunya © CCIIC, Octubre 2023

Salut Mental de 10 (Campanya #SMde10 #CCIIC)

AEESME Dia Internacional de la Infermeria de Salut mental

 

Notícies relacionades

Jornada de presentació del “Programa de transformació dels suports per a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament amb malaltia mental”

18.06.24

Míriam Broncano, vocal del COIGI i membre de la Comissió de Salut Mental del CCII assisteix a la...

El CCIIC publica l'anàlisi de les necessitats d'infermeres especialistes en salut mental a Catalunya

07.11.23

Aquest és el primer dels informes que el Consell està elaborant, amb la col·laboració de les...